Silikonfog och mjukfog
Fogfixarn är specialister på silikonfog och mjukfog. Oavsett om det gäller badrum, kök, utomhusmiljöer eller andra områden kan du lita på att vi utför högkvalitativ fogning som håller länge.
Mjukfog och silikonfog är två vanliga material som används för att täta och skydda olika ytor. Det är viktigt att välja rätt typ av fog och fogningsteknik baserat på dina specifika behov. Därför bör du alltid anlita en erfaren fogare som vet vad som krävs för ett beständigt och högkvalitativt resultat för din inomhusmiljö eller fastighet.
Silikonfog
Silikonfog är en mycket funktionell fogmassa som används i framför allt badrum, kök och andra inomhusmiljöer där fogarna utsätts för mycket vatten. Silikon passar särskilt bra för dessa miljöer eftersom materialet är helt vattenavvisande och klarar konstant fukt utan att fogen påverkas. Med en professionell utförd tätning med silikonfog i exempelvis badrum eller vid köksbänken behöver du alltså inte oroa dig för att fogen ska släppa eller ändra form när den utsätts för vatten. Silikonfog står även starkt emot exempelvis mögel- och svampangrepp, vilket lätt uppstår i våtrum.
Eftersom fogen är helt avisade så fastnar inte heller färg, vilket gör att du inte kan måla om fogen när du önskar en viss nyans på din silikonfog i badrummet. Därför erbjuder vi ett brett utbud av nyanser av själva fogmassan. Vill du ha en vit fog som kontrast i badrummet, eller en neutral nyans på silikonfogen vid köksbänken? Vi hjälper dig hitta rätt färg och stil när du har bestämt dig för att lägga silikonfog.
När du väljer silikonfog kan du alltså lita på att både färg och material håller länge utan att spricka, gulna eller påverkas av fukt. Vi arbetar framför allt med fogmassa från HABE Sealant.
Mjukfog
Mjukfog är en flexibel fogmassa som används för att täta skarvar och skydda mot skador i byggnaden. Den elastiska mjukfogen gör att fastigheten fortsatt är stabil även när omkringliggande material påverkas av vind, temperaturskillnader och andra yttre omständigheter. Våra erfarna fogare har den viktiga kunskap och expertis som krävs för att säkerställa att mjukfogen uppfyller sin viktiga funktion och samtidigt ser estetiskt tilltalande ut.
Mjukfog används både utomhus och inomhus, i alltifrån stora fasader till synlig finfog inne. Du bör dock inte använda mjukfog i badrum, i våta utrymmen inomhus används i stället silikonfog.
Fogfixarn lägger din silikonfog och mjukfog
Fogning kräver stor noggrannhet och skicklighet i allt från badrum till hela fasader. Genom att anlita Fogfixarn för din mjuk- och silikonfogning får du ett resultat som både är snyggt och minimerar risken för skador i din fastighet. Våra utbildade fogare har lång erfarenhet i branschen och levererar professionell och smidig fogning för allt ifrån mjukfogning av en större fasad till silikonfogning av detaljer i ett badrum.
Vi utför fogning och brandskydd i Mälardalen och Mellansverige, kontakta oss så berättar vi mer!
Frågor och svar
Hur lång tid tar det för silikonfog att härda?
Vanligtvis tar det mellan 24 och 48 timmar för silikonfog att härda helt. Vissa snabbhärdande silikonprodukter kan dock härda på under 24 timmar. Härdningstiden kan påverkas av faktorer som luftfuktighet och temperatur. Det är alltid bäst att kontrollera specifikationerna för den specifika produkten för att få exakta tider.
Hur ofta behöver silikonfogar bytas ut?
Livslängden på en silikonfog är i genomsnitt mellan 5 och 10 år. Exponering för UV-ljus, fukt och temperaturvariationer kan dock påverka hållbarheten. I vissa miljöer, särskilt där det finns hög fuktighet eller extremt väder, kan det vara nödvändigt att byta ut silikonfogar tidigare.
Vad är skillnaden mellan silikonfog och mjukfog?
Silikonfog är elastisk och vattentät, vilket gör den idealisk för användning i badrum, kök och andra områden med hög fuktighet. Mjukfog används oftast för att täta fogar som utsätts för mindre rörelse, till exempel runt dörrar och fönster. Den har något lägre elasticitet jämfört med silikon.
Är silikonfog resistent mot mögel?
Ja, många silikonprodukter är behandlade för att vara resistenta mot mögel och mögelväxt. Detta gör dem särskilt lämpliga för användning i fuktiga miljöer som badrum och kök.
Hur tar man bort gammal silikonfog?
För att ta bort gammal silikonfog kan man använda ett fogborttagningsverktyg eller en rakbladsskrapa. Efter att ha avlägsnat det mesta av silikonet kan en fogborttagningsgel användas för att ta bort eventuella rester innan den nya fogen appliceras.